Silikon w kuchni. Rewolucja na miarę XXI wieku

Chochle, szczypce, trzepaczki, szpatułki: narzędzia do obróbki żywności należą do przedmiotów najczęściej używanych na co dzień w kuchni. Ale jaka jest różnica w korzystaniu z silikonowych, drewnianych, plastikowych lub stalowych przyborów kuchennych?

Dziś widzimy, jakie korzyści płyną z wyboru silikonu spożywczego do przygotowywania posiłków.

Narzędzia silikonowe: przewaga nad innymi materiałami

To co pomaga w kuchni przyrządzić posiłki coraz częściej jest wykonane z silikonu. Materiał ten posiada szereg zalet, które sprawiają, że praca kucharzy amatorów czy profesjonalistów jest łatwiejsza.

Oto kilka zalet silikonu:

  • można myć w zmywarce
  • jest bezpieczny dla zdrowia, ponieważ nawet w kontakcie z gorącymi potrawami nie wydziela substancji toksycznych
  • jest odporny na ciepło – jest lekki i nie uszkadza powierzchni (blatów, kuchenek czy garnków)
  • nie pochłania zapachów z żywności, z którą ma kontakt
  • jest elastyczny, niełamliwy i odporny na zarysowania, dzięki czemu utrzymuje się znacznie dłużej
  • jest nieprzywierający i wodoodporny

Oprócz tych cech należy dodać, że silikonowe narzędzia mogą nadać kuchni odrobinę koloru. Dostępne są w szerokiej gamie barw, co pozwala na dopasowanie kolorystyczne do wystroju praktycznie każdej kuchni.

Kilka wskazówek jak dbać o silikon

Warto poznać 3 zasady, które zapewnią, że korzystanie z naczyń i przedmiotów silikonowych w kuchni będzie w pełni bezpieczne. Po pierwsze po zakupie należy je dokładnie umyć wodą z płynem. Po drugie nie wolno stosować agresywnych detergentów. Trzecią wskazówką, jest ostrożność w korzystaniu. Należy unikać wszelkich ostrych przedmiotów, które mogłyby uszkodzić silikon.

Uważaj na niskiej jakości silikon. Aby rozpoznać, który jest wysokiej jakości, wystarczy spróbować go zgiąć: jeśli widać małe pęknięcia, z pewnością jest to słaby silikon, który jest produkowany z dodatkiem innych materiałów. Silikon spożywczy w Europie musi być zgodny ze znakiem „C E”.

1 komentarz

  1. Nie mam większych zastrzeżeń do silikonu, ale niektóre przyrządy są zbyt giętkie i na przykład niewygodnie jest mieszać na patelni…

Komentarze wyłączone.